Efectuați operațiuni de import-export comunitar (achiziții/expedieri - termeni ai Declarației Intrastat) în raport cu cele vamale, indiferent de forma de transport a mărfii: rutier, aerian sau maritim. Atunci, fie că sunteți contabili sau manageri, trebuie să cunoașteți următoarele:
Intrastat este denumirea sistemului de colectare a datelor statistice privind comerțul cu bunuri între țările din Uniunea Europeană.
În momentul în care o țară devine membră a Uniunii Europene (UE) și parte a Pieței Unice, controlul vamal asupra mișcării bunurilor între această țară și celelalte state membre UE dispare, iar comercianții nu mai au obligația completării declarațiilor vamale pentru aceste bunuri.
De aceea, fiecare contabil trebuie să monitorizeze acest aspect și să informeze agentul economic asupra obligativității declarării în sistemul Intrastat.
Declarația Intrastat intervine ca obligativitate de declarare atunci când sunt depășite pragurile valorice.
Pragurile valorice Intrastat stabilite începând cu 2023 sunt:
- pentru introduceri intracomunitare: 1.000.000 lei
- pentru expedieri intracomunitare: 1.000.000 lei
Operatorii economici furnizori de date Intrastat trebuie să transmită lunar la INS, în format electronic, o declarație statistică în care sunt utilizate următoarele noțiuni specifice:
- introducere de bunuri: sosirea bunurilor în România din Statele Membre ale Uniunii Europene;
- expediere de bunuri: ieșirea bunurilor din România către Statele Membre ale Uniunii Europene.
Declarația statistică Intrastat este obligatorie potrivit prevederilor legale naționale și europene în vigoare, pentru schimburile de bunuri dintre România și celelalte state membre ale Uniunii Europene. Cadru legal: http://www.insse.ro/cms/
Din punct de vedere statistic:
- Bunurile care sosesc pe teritoriul național al României din alte state membre UE sunt denumite introduceri;
- Bunurile care părăsesc teritoriul național al României către alte state membre UE sunt denumite expedieri.
Termenul limită de depunere a Declarațiilor Intrastat este întotdeauna data de 15 a lunii următoare celei de referință, comparativ cu data de 25 (TVA) a lunii pentru declararea la ANAF. Exemplu: Declarația Intrastat aferentă lunii noiembrie 2022 trebuia depusă până la data de 15 decembrie 2022.
IMPORTANT!!!
Declarațiile Intrastat se depun numai în format electronic! Nu sunt acceptate, sub nicio formă, declarațiile depuse pe suport de hârtie sau exportul din sistemele informatice contabile (ex. SAP). Potrivit Legii nr. 422/2006, constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către furnizorii de informații statistice Intrastat:
- Refuzul transmiterii datelor statistice solicitate;
- Întârzieri în transmiterea datelor;
- Comunicarea de date incorecte și incomplete;
- Refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de către conducerea Institutului Național de Statistică documentele și evidențele necesare verificării datelor;
- Neaplicarea măsurilor dispuse de către Institutul Național de Statistică prin atenționări sau procese-verbale de constatare a contravenției.
Sancțiuni
Contravențiile menționate mai sus se aplică persoanelor juridice și se sancționează cu amendă de la 7.500 Lei la 15.000 Lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către personalul anume împuternicit, prin ordin al Președintelui Institutului Național de Statistică.
Menționăm: Plata amenzilor nu scutește operatorul economic de obligația de a raporta date pentru perioada acoperită de amendă! În orice caz, amenzile reprezintă o ultimă soluție în procesul de colectare a datelor pentru sistemul Intrastat.
Rowo vă stă la dispoziție cu informații privind completarea declarației Intrastat, oferindu-vă servicii specializate și acreditate de INS ca PTD și ANV ca declarant vamal.